EMDR therapie

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een therapie die je kan ondersteunen bij het verwerken van nare en ingrijpende ervaringen. Als je bijvoorbeeld last blijft houden van een schokkende gebeurtenis, zoals (seksueel) geweld, een overval of een verkeersongeval kan EMDR erg efficiënt voor je werken. Het voordeel van EMDR is de beperkte belasting en de snelheid waarmee we resultaat kunnen behalen. Bij een eenmalige traumatische ervaring zijn er meestal tussen de 1 en 3 sessies nodig.

Wanneer EMDR?
Je hebt mogelijk last van flashbacks naar de gebeurtenis of nachtmerries. Zoals het geval is bij een posttraumatische-stressstoornis (PTSS). De nare ervaringen uit het verleden of traumatische ervaringen blijven terugkomen en je hebt daarbij ongedefinieerde angsten of gevoelens. Inmiddels bewijst wetenschappelijk onderzoek dat EMDR ook goed werkt buiten trauma behandeling; zoals bij paniekaanvallen, chronische pijn, een laag zelfbeeld of zelfvertrouwen, paniekaanvallen, fobieën en depressieve gevoelens.

Hoe werkt het:
Door middel van EMDR neemt de kracht en emotionele lading van een nare herinnering snel af. EMDR zet ik in naast mijn andere methodes en benader ik de situatie ook altijd vanuit mijn heldervoelendheid. Zo kan ik klachten die erg op elkaar lijken op meerdere manieren benaderen en is de kans op het verminderen van de klachten het grootst.

Belangrijk in de therapie is om samen te kijken waar de klachten ontstaan zijn en naar wat de gebeurtenis of gevoelens nu met je doen. We kijken of we eerste oorzaak kunnen vinden. Maar ook als er geen duidelijke aanleiding is, kan EMDR succesvol ingezet worden en maken we een behandelplan. Ben je heel onzeker of heb je een negatief beeld/ gedachten van jezelf ? Dan kunnen we ook eventueel EMDR toepassen. Door middel van EMDR kun je positiever over jezelf gaan denken en jouw zelfvertrouwen kan meer gaan groeien.

EMDR Therapeut
In 2018 heb ik de opleiding gevolgd en ben ik gediplomeerd EMDR Master Practitioner. In 2020 ben ik afgestudeerd tot EMDR Therapeut en deed ik een bijscholing over EMDR bij verslavingen. Je kunt mij terugvinden op de site van samenwerkende EMDR Therapeuten Nederland. Als je meer wil weten kun je me altijd even bellen of mailen.